Over Luxemburg

Over Luxemburg

over luxemburg H et Groothertogdom Luxemburg ook wel Luxemburg genoemd is een land in het westen van Europa dat grenst aan België, Duitsland en Frankrijk. Het land heeft een oppervlakte van 2600 m2 en heeft iets meer dan een half miljoen inwoners. Luxemburg is hiermee na Malta het kleinste land binnen de Europese Unie. De hoofdstad van Luxemburg is Luxemburg dit is tevens ook de grootste stad van het land. Luxemburg is een parlementaire democratie. Sinds de stichting van graafschap Luxemburg in 963 is het land beïnvloed door de landen naast Luxemburg namelijk Frankrijk en Duitsland. Hierdoor is het een aantal keer onderwerp van ruzies geweest. Uiteindelijk wist het alles te doorstaan en werd het in 1867 zelfs een onafhankelijk land. Alleen had het tot 1890 wel dezelfde staatshoofd als Nederland en werd het in beide wereldoorlogen overlopen door de Duitsers. Luxemburg heeft zich sinds 1945 erg laten zien als voorstander van economische politieke en militaire samenwerking. Zo behoort het Luxemburg bij een aantal belangrijke organisaties zoals de Europese Unie de NAVO en de Verenigde Naties. Door deze samenwerking heeft Luxemburg ervoor gezorgd dat het land zich door kan ontwikkelen en een welvarend land kan worden. De welvaart rust vooral op de handel en bankwezen.

Geschiedenis

De bezetting van het gebied Luxemburg waren de Kelten dit gebeurde in de 2e eeuw v.Chr. tussen de 58 en 51 eeuw v.Chr. trokken de Romeinen binnen onder leiding van Julius Caesar en werd het gebied van het Romeinse rijk. In de 5e eeuw verdrongen de Franken de Romeinen uit het gebied. In 963 maakte het gebied deel uit van het heilige Roomse Rijk later dat jaar zou het door een veldslag het Graafschap Luxemburg worden. Hierdoor ontwikkelde zich een fort dat het centrum van kleine graafschap met grote strategische waarden. Napoleon veroverde in 1795 het land en dat werd hierdoor weer aangevoerd onder franse heerschappij. Maar in 1815 werd Napoleon verslagen. Daarna werd het een Groothertogdom met de Nederlandse koning Willem I. Toen België officieel onafhankelijk werd in 1839 werd Luxemburg voor de derde keer opgesplitst en verloor het meer dan de helft van het land. België had het grootste deel in bezit dit kwam omdat, Luxemburg zich tijdens de Belgische opstand achter België had gezet. In 1945 werd Luxemburg lid van de verenigde naties en in 1948 richten ze samen met Nederland en België de Benelux op in 1999 trad het land toe tot de eurozone en in 2002 werden de franken vervangen door de euro.

Talen

In Luxemburg is Luxemburgs de nationale taal dit werd in 1984 vastgelegd. Daarnaast werd ook Frans en Duits vastgelegd als wettelijke taal. Luxemburg is een Germaanse taal en 52 procent van de bevolking heeft dit ook als moedertaal. De taal word door 70 procent van de bevolking begrepen. In de geschreven taal word Luxemburg veel minder begrepen en word er vooral Frans geschreven. 16 procent van de bevolking spreekt Frans in Luxemburg. Deze taal word door 88 procent van de bevolking begrepen. Het Duits is de media taal in Luxemburg 85 procent van de kranten is in het Duits.

Terug naar boven